Oboseala emoțională și procesul de vindecare

Oboseala emoțională și procesul de vindecare

Cheia 21 - Controlul și cum am trăit eu renunțarea la control
Astăzi vreau să vă povestesc despre o formă de oboseală pe care am conștientizat-o recent și care m-a ajutat să înțeleg foarte multe lucruri.
Ea apare în general după ce ai lucrat cu tine pe o anumită temă și ti-ai dat voie să îți contii emoția cu care te-ai luptat timp îndelungat. Și timp îndelungat aici poate însemna și ani de zile.
Când tu ești în tensiune și în interiorul tău se luptă două sau mai multe părți, atunci corpul produce cortizol și adrenalina.
1. Adrenalina: Este hormonul principal responsabil pentru reacția de „luptă sau fugi”. Atunci când ești în stare de hipervigilență, adrenalina este eliberată în cantități mari. Aceasta îți accelerează ritmul inimii, îți crește tensiunea arterială și îți dilată pupilele, pregătindu-te să reacționezi rapid la orice pericol perceput. În această stare, simți o alertă constantă și o capacitate crescută de a răspunde rapid.
2. Cortizolul: Acest hormon este eliberat ca răspuns la stres pe termen mai lung. Este cunoscut ca „hormonul stresului” și ajută la reglarea metabolismului și a răspunsului organismului la situațiile stresante. În perioadele de hipervigilență, cortizolul ajută la menținerea energiei pentru a face față stresului și pentru a sprijini funcțiile corpului într-o stare de alertă continuă.
După ce ai trăit o perioadă prelungită în care corpul tău a fost în mod constant în „alertă” (hipervigilență), sistemul nervos ajunge într-o stare de epuizare. În momentul în care pericolul dispare sau situația devine mai calmă, corpul începe să elibereze mai puțin cortizol și adrenalina dispare, dar efectele acestora se mențin o perioadă. Atunci, corpul își dă seama că poate să se relaxeze, dar acest proces de relaxare poate duce la oboseală profundă. Este o reacție fiziologică normală.
Și aici o să vă dau un exemplu pe care îl dă doctorul Hammer, fondatorul Noii medicine germanice.
Imaginează-ți cum este în natură: un șoricel se trezește față în față cu pisica și ea este gata să-l mănânce. În lumea reală, există doar două variante: ori șoricelul reușește să fugă și scapă, ori este mâncat de pisică. Niciodată, dar absolut niciodată, în natură, prădătorul nu va sta luni sau ani să țină prada în tensiune.
Gândește-te acum la noi oamenii cum stăm ani și ani în relații toxice. Prădătorul este în fața ta și tu ești permanent în tensiune. Oare ce mai urmează?
Așa apar bolile.
Ce este de făcut?
De cele mai multe ori, cel din fața ta este o oglindă a cuiva din trecut cu care ai trăit aceea rană. De aceea te-ai și dus spre el. La nivel energetic, se creează un string negativ care te ține legat de persoana respectivă până când tu ai privit înapoi la acel copilaș pe care mami sau tati l-au rănit. Pentru că nu ai privit niciodată acolo, iar rana rămâne deschisă. Chiar dacă tu încerci mental să te convingi, o faci artificial. Pentru că de cele mai multe ori, un adult nu se poate conține pe sine, dar un copil...
Ce înseamnă să te contii? Înseamnă să poți să stai cu emoția ta fără ca ea să-ți mai ia mințile. Să ai curajul să o vezi. Să privești de exemplu la acel copil mic pe care părinții l-au abandonat. Când ai curajul să stai cu emoția, emoția dispare. Asta înseamnă să te contii. Eu am aproape 40 de ani și abia acum am învățat ce înseamnă să mă conțin. Și credeți-mă că știu foarte puțini oameni care o fac. Am mai povestit despre continere și îți recomand să citești pentru că acolo am explicat mai pe larg.
Când începi să te contii, corpul nu mai secreta atât de multă adrenalina și nici cortizol și știe că se poate relaxa. Așa cum am scris mai sus. Desigur că prima oară apare o acutizare. Care te obliga să stai cu emoția. Cum a fost la mine ieri de exemplu, am integrat 5 părți din mine, era mult, obosisem tare, am și adormit pe jos în următoarea constelație, iar azi s-a acutizat și am fost împrăștiata peste tot. Alexandra, simte cum erai fără părțile tale pe care le pierdusei. Ei bine, a fost neplăcut, dar necesar. Și azi, după multă vreme, am adormit lemn la prânz, vreo 2 ore și jumătate și am fost extrem de obosită. Îmi cunosc corpul și acum îl iubesc și știu că sunt pe drumul cel bun. Desigur că te poți speria, dar eu îmi cunosc bine procesele deja. Apoi, încet- încet se așează și se reintregeste.
Aceasta este starea de oboseală pe care putini dintre noi o cunosc și pe care putini o conștientizează. Și ea se datorează exclusiv gândurilor și emoțiilor.
Ce înseamnă că nu știu să stau cu emoția? De exemplu "Mă simt ridicolă în această situație." Păi de ce mă simt ridicolă? Pentru că undeva în trecut am avut acest sentiment în raport cu unul dintre părinți. Și te chinui să scapi de ea. O alungi și în loc să privești sursa și să te iei în brațe, tu te încăpățânezi să o ascunzi sub preș. Și nu merge așa 🙂. Crede-mă ca nu merge.
Efectul cortizolului asupra corpului? Câștigul în greutate. Are sens, nu?
Cortizolul, hormonul stresului, poate contribui la îngrășare prin creșterea apetitului și a poftelor pentru alimente bogate în zahăr și grăsimi. De asemenea, favorizează depozitarea grăsimii, în special în zona abdominală, și poate duce la rezistență la insulină, ceea ce îngreunează arderea caloriilor. În condiții de stres cronic, metabolismul încetinește, iar organismul rămâne într-o stare de alertă, ceea ce face dificilă pierderea în greutate.
Foarte multă lume mă întreabă în ultima vreme cum de am slăbit atât de mult. Și le spun: am lucrat pe emoțional. Nu știu exact cât am slăbit, că nu mai am cântar, dar nu am mai fost atât de slabă de peste 10 ani. Pur și simplu, am lucrat atât de mult cu mine și am închis atât de multe procese acute, încât corpul meu a revenit la forma lui sănătoasă și aproape că a dispărut și celulita. Am început să conștientizez când mâncam emoțional și am stat cu asta. "Ok, Alexandra, mănânci pe emoțional. Și e ok și asta. Ești în regulă dacă faci asta." Constientizare și acceptare. Sunt ok si dacă am emoții și mănânc și nu ma mai simt vinovată.
Iar lucrul acesta a venit la pachet și cu o iubire mai mare pentru corpul meu pe care am fost supărată toată viața din cauza oscilațiilor mari de greutate. Acesta este și motivul pentru care ne ingrasam mereu la loc după ce slăbim. Pentru că nu eliminam cauza și o facem cu frustrare. Pentru că te abții de la ce iubești.
Sper să fie de folos!
PS: Când aduci înapoi părți din tine, simți că te umpli în fizic și te expandezi. Și abia acum înțeleg de ce mâncăm așa mult pe emoțional. Pentru că te simți gol pe interior și vrei să te umpli, dar nu știi cum. Și după ce lucrezi, mai mănânci un pic, pentru că ceea ce consumi tu energetic în acel moment este imens. 😁
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.